Omgevingsvergunning zonnepanelen

Omgevingsvergunning zonnepanelen

Wil je jou woning verduurzamen? Dan is het interessant om zonnepanelen op het dak te laten leggen. In sommige gevallen is hier een omgevingsvergunning voor nodig. Voor het aanvragen van een omgevingsvergunning voor het plaatsen van zonnepanelen is een bouwtekening nodig.

Op deze bouwtekening staan de bestaande en nieuwe situatie. Met plattegronden van het dak, doorsneden, gevels zodat het plan verduidelijkt wordt.

Doordat de bouwtekening is voorzien de juiste gegevens kan de gemeente snel een beslissing nemen. Ben je benieuwd naar deze regels en wat dit bekend voor de mogelijkheden op jou huis? Plan een gratis adviesgesprek.

Wanneer moet er een omgevingsvergunning voor zonnepanelen aangevraagd worden?

In slechts een paar situaties is het noodzakelijk om een vergunning aan te vragen:

  • Als het gebouw een monument betreft. Wanneer je in een monument woont is het aanvragen van een omgevingsvergunning verplicht.
  • Beschermd stads- of dorpsgezicht. Wanneer je in een beschermd dorps- of stadsgezicht woont is het aanvragen van een omgevingsvergunning verplicht. Of jou woning zich bevind in zo’n beschermd dorps- of stadsgezicht kan je nagaan op de website van jou gemeente.
  • Als u zonnepanelen op open terrein wilt plaatsen. Heb je de wens – om welke reden dan ook – om zonnepanelen op open terrein te plaatsen dan is het aanvragen van een omgevingsvergunning verplicht.

Wil je graag zonnepanelen op het dak van je woning laten plaatsen, maar staan er enkele bomen in de weg? Het is niet toegestaan om deze bomen zomaar te kappen. Bomen met een bepaalde diameter mogen niet gekapt worden zonder vergunning. Voor het kappen van deze bomen kan je een kapvergunning bij je gemeente aanvragen.

Let op de plaatsing van de zonnepanelen

In veel gevallen is het dus niet nodig om een vergunning aan te vragen maar je moet wel rekening houden met de plaatsing van de zonnepanelen. De zonnepanelen moeten bijvoorbeeld een een (klein) stukje van de dakrand geplaatst worden. De leverancier van je zonnepanelen is hiervan op de hoogte.

 

Mag ik zonnepanelen plaatsen zonder vergunning? Hoe lang duurt het om een omgevingsvergunning te krijgen? Plan een gratis adviesgesprek in

Bouwtekening zonnepanelen kosten

Voor het uitwerken van een tekening benodigd bij het aanvragen van een omgevingsvergunning voor het plaatsen van zonnepanelen vragen wij  €990,-.

Voor dit bedrag:

  1. Maken wij een complete bouwtekening. We tekenen de bestaande situatie op basis van archieftekeningen en nieuwe situatie met de zonnepanelen.  Op deze bouwtekening zetten we plattegronden van het dak, doorsneden, gevels en een situatietekening.
  2. Wij instrueren een constructeur. Een constructeur berekend of het bestaande dak sterk genoeg is voor de zonnepanelen. De kosten voor de constructeur zitten niet in bovenstaand bedrag. Wij geven de constructeur opdracht na zijn prijs met jou besproken te hebben.
  3. Wij dienen de omgevingsvergunning in en communiceren met de gemeente.

Vrijblijvend advies

Programma van eisen

Weet waar een vergunning voor nodig is.

h

Offerte

Offerte op maat

Bouwtekening

Volledig en binnen de afgesproken termijn

Laat hier uw gegevens achter voor vrijblijvend advies

$

Tevreden klanten vinden wij erg belangrijk

Met een realisatie van meer dan 500 bouwtekeningen en aanvragen kunnen wij zeggen dat iedereen tevreden is met onze aanpak

* Wij nemen vrijblijvend contact met u op om u te adviseren over de aanvraag, mocht u geinteresseerd zijn dan vragen wij u om aanvullende gegevens om een bouwtekening te realiseren en de aanvraag van de vergunning in gang te zetten.